Kära läsare!

Hej alla glada!

Jag har inte glömt er..... Har dock ett väldigt spännande projekt på gång som jag kommer att berätta om inom en snar framtid! Titta gärna in på min blogg igen! Snart kommer ännu mer positivt om Junsele!!!Dag 14: Junsele Marknad

Hej alla glada!

Kära läsare, har haft så fullt upp med positiva händelser de senaste dagarna så jag har inte hunnit skriva i min blogg!
Men 365 dagar är målet, så även om det inte blir varje dag så ska jag ta sikte mot det magiska talet!

Nu till helgen är det marknad i Åsele, Norrlands största folkfest, som det kallas. Åsele ligger ca 8 mil norr om Junsele så det passar perfekt för knallarna att stanna till hos oss tis-och onsdagen före detta evenemang, för i mer än 20 år har Junsele idrottsförening anordnat Junsele Marknad.
 
Köpmangatan stängs av redan på måndagskvällen och när marknaden öppnar kl 10.00 på tisdagen är det massor av människor i rörelse! Så även i år! Många har sina favoriter från år till år.
 
-"Måste köpa strumpor till ungarna igen." -" Fryspåsar till älgköttet står överst på listan."  -" En marknad utan surströmmingsklämma är ingen marknad!" 

Andra kollar igenom utbudet på tisdagen....... och handlar på onsdagen.
Vissa gör som mina barn. Köper det första de ser och sen är pengarna slut. Och lite längre bort finns ALLTID något som är mycket mer spännande och bättre.......

Detta år kom det 110 knallar till Junsele. Ta det gånger 9 så får man invånarantalet på vinterhalvåret. Men under marknaden känns det som att storstan har kommit till byn. Det blir kära återseenden med vänner som flyttat från byn, men som gärna kommer "hem" på semestern. På kvällen mellan de båda marknadsdagarna anordnar Hotel Corner House pubafton med coverband och då passar många på att svänga sina lurviga....... 

Man ser redan fram emot nästa år och nästa Junsele Marknad!


OJ....... Skulle ta ett foto från marknaden, men jag lånar detta från www.junsele.nu istället.........

Dag 13: Öfvra kapell

Hej alla glada!

Ca 3mil nordväst om Junsele ligger det underbart vackra kapellet Öfvra kapell.
Själva byn Öfvra finns knappt längre och ensam kvar bor Doris Berglund som ställer upp både som kyrkvaktmästare och guide. Nästa alla hus är borta men kapellet står kvar.
Men vilket kapell sen! Där ligger det så otroligt stiligt, mitt ute i skogen!
Det byggdes 1894 i jugendstil. Kapellet användes förut både som skola och för gudtjänster. Nu brukas det inte lika aktivt, men några gånger per sommar används det för dop eller bröllop och avslutningen på Musik och Konst - veckan hålls alltid vid kapellet i samband med en midnattsgudtjänst. Denna kulturskatt är verkligen värd minst ett besök.......


Foto lånat av Lars Ulander.

Dag 12: Emmas Skafferi

Hej alla glada!

Jo, men visst! Jag hann både till dagens auktionsvisning och försäljning........men icke sa Nicke...det blev inga fynd!
Men solen värmde varmt mot ryggen och Lions fick in pengar till sina välgörande ändamål, så jag är glad ändå!

Sen på kvällskvisten tog vi cyklarna för att hämta yngsta sonen hos en kompis. Kompisens mamma arbetade förut som kock på grabbarnas dagis, men kände att hon behövde en utmaning och bubblade nästan över med idéer......

Hon heter Emma Tarberg och bestämde sig för att börja baka skorpor, gjorda med kärlek..... och nu finns skorpor från EMMAS SKAFFERI att köpa i  välsorterade delikatessbutiker utspridda över hela landet!!!!! Gå gärna in på hemsidan, www.emmasskafferi.se. Där hittar ni alla smaker och återförsäljare och det går även att beställa via internet!

                                                                

Personligen ger jag oftare bort en påse skorpor än en blomma, och de är alltid omtyckta!

Nu har jag blivit ombedd att köpa skorpor som ska tas med till Sydafrika....
      EMMA TARBERG

 *Foto lånat från sollefteå.nu *Emma är en positiv, kreativ och målinriktad tjej med glimten i ögat! Hon är en perfekt representant för Junsele och brer gärna på med lite extra "Jönselmål" när andan faller på!
Hon inspirerar andra bara genom att vara Emma och att hon även funnit ett vinnande koncept går ju inte av för hackor.....

Emmas Skafferi har blivit uppmärksammat på många olika sätt. Senast i april uppvaktades hon för att ha blivit vald till "Månadens Landsbygdsföretagare". Man kunde också skymta skorppåsar på hyllan i tv-programmet "Äntligen hemma".

Hittade flera blogginlägg om Emmas skorpor..... Läs här  och här  och här  och här  och här.......  Oj, i den sista kom visst jag med också! Hi hi.......

Dag 11: Kullberg

Hej alla glada!

Idag har det varit auktion på byn, och väldigt nära vårt hus. Jag har i flera veckor sagt att jag ska gå dit och att jag kan köpa stora saker eftersom jag kan bära hem dom. Ingen parkeringsplats behövs heller och blir man kissnödig kan man kuta hem! :)
Men vad händer? Vi  hann inte med visningen, stannade 5 minuter och sen gick vi och fikade på Brödboden
MUMS vad den räkmackan var god, så jag får ta nya tag i morgon och försöka ta mig upp i tid till visningen av auktion del 2....

*Foto lånat av STF*

Dag 11 kommer att handla om Kullberg.
Denna plats ligger 12 km norr om Junsele och är verkligen en magnifik plats på flera sätt.
Där hittar man ett STF Vandrarhem och en semesterby som ligger så fint intill Ångermanälven. Där finns 50-tals bilar att beskåda och trivsamma konferenslokaler att vistas i . De senaste åren har det anordnats en danskväll, alltid med de väldigt populära Lasse Stefanz.
 Så även i år när de besöker Kullberg den 4 september.

      
LASSE STEFANZ
*Foto lånat ur Dansbandsbloggen*

Någonting väldigt unikt för platsen sker ett par veckor i månadsskiftet april/maj.
 ÄLGVANDRINGEN    Se film här.

         Vilket skådespel! Skulle gärna vilja se det live....

Dag 10: Psalta Böner

Hej alla glada!

Ikväll har jag varit i kyrkan och lyssnat på barbershop!! Det var en kvartett ifrån Bro, i närheten av Stockholm. Jätteduktiga! De har sjungit tillsammans i 30 år med endast deras vokala harmonier som komp! Man blir så inspirerad!

Då kommer jag osökt in på det som står mig närmast om hjärtat, förutom familj & vänner...  Sången!!!!!!
Speciellt när jag får sjunga tillsammans med Nenne, Ida & Marie i vår acapellagrupp Psalta Böner!
 


Vi började att sjunga tillsammans 2003, efter att tidigare ha sjungit i olika körer.
Det första vi övade var tonsatta psaltarpsalmer ur bibeln, därav vårt namn Psalta Böner.
Men efter det har repertoaren utökats eftersom och innehåller nu allt från Aretha Franklin, Nat King Cole till Abba & LillBabs.

I fjol, efter att ha deltagit i The Real Groups acapella festival i Västerås så bestämde vi oss för att helt skippa pianot och bli en acapella-grupp fullt ut, och det har vi inte ångrat en sekund!

I sommar kommer vi att sjunga i Kramfors, Mariakapellet den 25 juli kl 18,00 samt på Galaxen, Junsele den 29 juli när det ordnas grillafton på kvällen.
Eventuellt blir det en konsert i Junsele kyrka på sensommaren, men inget datum är bestämt ännu.

Att sången ger massor av positiv energi och glädje är det nog många som kan skriva under....  Vi hoppas att vi även kan förmedla de känslorna genom vår sång!

Är ni med på Facebook? Titta då in på vår grupp "Psalta Böner".

Kramar till Nenne, Ida & Marie! Tack för allt!

Dag 9: Vädret & Årstiderna

Hej alla glada!                                                                 

Tittar ut genom fönstret.... Det blåser och har börjat regna, men jag tänker ändå...... Vilket underbart väder vi har i Junsele!
Jo, men visst!!  Nä, det har inte slagit slint! :)

Årstiderna: Vi har faktiskt den stora lyxen att få ha 4 årstider! Vi har vinter med snö och kyla, vår med slask och takdropp, sommar med sol & värme och hösten med alla vackra löv, svampar och bär!  Okej, att man ibland önskar att sommaren skulle vara lika lång som vintern, men ändå!
4 "riktiga" årstider är inget obligatoriskt bara för att man bor i Sverige, så jag kallar det för.......LYX!

Vädret: Junsele har haft löpsedlar med texten: Junsele, kallast i Sverige  OCH   Junsele, varmast i Europa!
På  den senaste tiden när det varje sommar varit katastrofområden i södra Sverige p.g.a översvämningar och stormar...... då har vi bara behövt klaga på myggen.....
Jag uppmanar alla sörlänningar att flytta hit till oss så slipper ni det dåliga vädret. Vi erbjuder kallt & varmt i en perfekt blandning och i gengäld får vi många nya bekantskaper.

Ni får iofs mygg, men det kvittas mot att det finns mindre med fästingar.......
 
                  HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!Dag 8: Daniel´s Boa

Hej alla glada!

Vad roligt!!! Min blogg har uppmärksammats på Gulseles hemsida! Har fått två positiva kommentarer som verkligen motiverar till att fortsätta detta lilla projekt! Tack!
Jag känner att det finns en "Junsele Ambassadör" i många av oss, eller hur?

På fredag vankas 3 veckor av ledighet så då ska jag försöka ta mig ut och ta lite foton och hämta intryck här & där som jag kan använda i bloggen, men tills dess bockar jag av ytterligare en positiv sak om Junsele på min lååååånga lista......

Nu har turen kommit till lanthandeln & muséet DANIEL´S BOA som ligger inne i djurparken.

När man kliver över tröskeln är det som att resa tillbaka i tiden! Vi färdas till den tiden när min mamma var liten. När man köpte varor över disk och fann allt man behövde under ett och samma tak. Då det fanns 5-öres kolor och kaffe på lösvikt.

Historien bakom denna lanthandel, som för många andas nostalgi, startade på slutet av 1800-talet då Johannes Wallin öppnade en handelsbod i Junselevallen.
Hans son Daniel Wallin tog sedan över verksamheten men 1968 stängdes affären för gott. Vad jag har hört så låste han igen dörren och lämnade allt i orört skick!

Huset i Junselevallen revs, men allt i butiken sparades och 2003 fraktades Johannes "Kebbe" Johanssons (djurparkens grundare) barndomshem upp till parken från Junsele by. Detta hus blev lanthandelns nya hem och nu är det ett populärt besöksmål bland både gamla & unga!

Läs mer här.


Dag 7: Röåns Möbler

Hej alla glada!

En positiv blogg om Junsele kan inte vara utan Röåns Möbler ! Detta möbelvaruhus har anor från 50-talet, om än inte i nuvarande storlek och drivs nu av den tredje generationen av dess grundare.
Många icke lokala köpare förundras över affärens utbud och priser, men vi här i Junsele vet att man behöver inte åka någon annanstans om man behöver nya möbler eller inredningsdetaljer!
Personalen är kunnig och kundvänlig och att det är fri hemkörning är en stor bonus! Samt finns den önskade varan inte i butiken går den oftast att beställa hem!


Titta gärna in på deras hemsida:  www.roansmobler.se

När jag 1997 bodde uppe i skogen i Meåfors, Ramsele, så skulle jag få en nyinköpt säng hemkörd av Röåns Möbler. Leverantören och tillika pappan till de nuvarande ägarna kände genast igen sig och undrade om han inte hade varit där förut? Det visade sig att han hade levererat en säng till mina föräldrar 23 år tidigare!
Till samma lilla stuga, ej synlig från landsvägen! Vilket minne, säger jag bara!

Dag 6: Cirkus Wictoria


Hej alla glada!
http://www.cirkuswictoria.se/Ikväll har jag varit på cirkus med grabbarna. Cirkus Wictoria för att vara helt korrekt. Junseles gator har varit fulla av cirkusaffischer den senaste veckan så även min yngste son, som inte kan läsa ännu, kunde helt plötsligt tyda och forma bokstäverna till "CIRKUS"!!!!!

-" Ska vi gå på cirkus snart?" -"Ska vi gå snart?" -"Vad är klockan?" -"Ska vi inte gå nu?" -"Nu ska vi gå!"..............

Okej, får väl medge att barnasinnet slog till ett slag när vi kom fram till cirkustältet..... Färgglada cirkusvagnar ramade in den nyslagna ängen och det vankades popcorn, sockervadd & läsk. Helt otroligt hur de ena dagen uppträder i Åsele för att nästa dag sätta upp tältet igen för en föreställning i Junsele!Frågade grabbarna vad som var bäst på cirkusen. De dresserade katterna fick deras 1:a placering!
Själv gillade jag akrobaterna på bilden. Katterna var helt okej de också..... Men det allra bästa var nog när cirkusdirektören och hans fru pussades så sött på slutet.......

Dag 5: Hanna Ljungbergs Fotbollsskola i JunseleHej alla glada!

Läs det här..... Hanna Ljungbergs fotbollsskola i Junsele....Hanna Ljungbergs fotbollsskola i Junsele..... Hanna Ljungberg i Junsele......Hanna Ljungberg......Junsele..... Hanna Ljungberg..... Junsele.....

GANSKA FRÄCKT VA`?  Att Hanna Ljungberg, en av Sveriges bästa fotbollsspelare förknippas med Junsele. Det klingar väldigt positivt  i mina öron, och bergis i många andras också! :)

Igår den 5 juli startade fotbollsskolan som vänder sig till tjejer i åldern 10-17 år. Förutom fotbollsträning får flickorna lära sig om etik & moral, kost och skadeförebyggande. En överraskning blev utlovad till alla anmälda och sicken överraskning det blir!

De över 70 anmälda fotbollstjejerna får åka till Umeå på onsdag och se matchen mellan Umeå IK och Djurgården!!! Kanske Hanna liftar tillbaka med bussen efter matchen, vem vet? För hon kommer att vara i Junsele på torsdag & fredag för att dela med sig av sina kunskaper! Hanna Ljungberg       Foto: Ulf Hägglund, Västerbottens FolkbladMin egen fobollskarriär varade inte länge! Hade lite svårt att veta vad offside var för nåt och efter att jag fått köpa de där snygga kornblåa fotbollsknickers som va så populära i Ramsele....... Då var jag nöjd och slutade! :)

Men fotboll är desto roligare att beskåda, så det har jag sysslat med sen dess....... och är aldrig mer offside! :)

Bärkspaddä´ till Loke! Dag 4

Hej alla glada!

Läste ni TÅ i går (läs lördag 4/7)? Loke, djurparkens störste fyller 30 år i år och hade eget dubbeluppslag i tidningen!
Det ni! Vad mycket denna bamsebjörn har gjort för Junsele egentligen! Tänk alla barn, föräldrar, mor & farföräldrar m.fl. som hälsat på honom under alla dessa år..... det måste ju vara flera tusen!!!!

Vore det inte dags att ge honom " Årets Bärkpaddä"?

Här är kriterierna som bör uppfyllas på någon eller några punkter....

• Varit ambassadör för Junsele på något sätt, t.ex. inom skrift, tal, idrott,

musik, politik etc.

 Alla vet vem Loke är..... det är bara att fråga er omkring..... ;)
• Engagerat ett flertal junselebor i något som haft stor betydelse för

Junsele/Junseles framtid.

Tänk er alla junselebor som på något sätt fått en inkomst pga djurparkens existens. Direkt eller indirekt.
• Etablerat/utvecklat någon form av verksamhet som betyder/kommer

att betyda mycket för Junsele.

Att han levt i 30 år och blivit pappa till 66 ungar är väl inte så illa! De små är ju alltid roliga att beskåda!
• Gjort något som blivit uppmärksammat i media i stora delar av vår

omvärld.

Blev tillsammans med Junsa förälder till sexlingar! Denna bedrift har inga andra björnar lyckats med och finns därför med i Guinness rekordbok.
Världsrekordinnehavare vill säga......

• Den som en gång fått "Årets Bärkspaddä" kan få den igen, men kravet ökar

varje gång för att få utmärkelsen. Den som fått "Bärkspaddä" ena året

BÖR sköta utdelningen året efter.

Okej, detta blir svårare...... men visst står det "BÖR"?
• Symbolen "Årets Bärkspaddä" skall utföras i trä och handsmide i järn

samt vara numrerad

• "Årets Bärkspaddä" utses av Junsele Lokala Råd och dess beslut går ej

att ändra eller överklaga.   

FOTO: TÅ                                                                                                         

Japp, då är mitt förslag klart! Då är det bara till att skicka in det till Lokala rådet.....

                                              
Lokes 30-års jubileum firas på Junsele Djurpark 26 juli - 2 augusti 2009.

PS: Tack Anna för den superfina designen!!!!!


Dag 3: Musik & Konst i Junsele

Hej alla glada!

Nu går startskottet för sommarens alla evenemang som trängs ihop under några få veckor. På måndag börjar semestern för många och jag hoppas att många hittar hit till Junsele med omnejd!!

Imorgon startar även den 41:a upplagan av Musik & Konst vilket sorgligt nog även verkar bli den sista!!!! Läs mer här.

Många (inkl. mig själv) har nog inte förstått detta evenemangs storhet!  Men Musik & Konst i Junsele är ett känt begrepp och många stora musiker, körer, artister, orkestrar och konstnärer har besökt Junsele under en vecka i juli under alla dessa år!

I år vill jag gå på vernisage och bl.a titta på Ylva Variks alster...... Ylva är en himla härlig tjej som bor på Skogsnäs och är så duktig på att måla & teckna.   

  Ylva Varik. Foto lånat på Facebook.

Eftersom jag själv sjunger lite barbershop tillsammans med mina vänner i Psalta Böner så vill jag gärna gå till kyrkan fredagen den 10 juli kl 19.00. Där har Bro d´River Boys en konsert och sjunger just......barbershop!
                                                                   Bilden är lånad från Musik & Konst hemsida
  www.musikveckan.se
Programmet hittar du här.Passa på ni också! Det kan vara sista chansen!
Dag 2: Cykla i Junsele

                           


Hej alla glada!

Igår skulle jag ju ha skrivit mitt andra inlägg i min blogg, men se jag fick andra planer......
Jag och yngsta sonen cyklade 3mil för att hälsa på min momma, eller mom-momma som grabbarna kallar henne! :)
Det tog ca 3,5 timmar.... med massor av fikapauser och vätskepåfyllning! Jag hängde Ballerina-kex framför sonen för att motivera honom till att inte ge upp (nja, inte på riktigt, men mutad blev han...) Vad DUKTIG han var!

Många här i Junsele brukar cykla "Röån runt" eller "Mo-Eden". Det finns ju andra sträckor också och nu när jag fått smak på cykling så lär det bli mer av den varan! Man hinner se så mycket och man möts av dofter från skog & myr och kanske det är en älg som gör att det knakar där inne bland träden.....

Jag hade tänkt sätta in en bild på sonen mitt i ett cykeltramp, men sladden till datorn är spårlöst försvunnen.....
Så det får bli en cykel från Haléns istället som får symbolisera det positiva med att cykla i Junsele.


Bild lånad från Haléns
Bloggstart! Först ut: GALAXEN

Hej alla glada!

Åh vad härligt det har varit på sistone!!
Solen skiner! Det är varmt, skönt & grönt.  Underbart, helt enkelt!!!!

Idag är det alltså första dagen på min lilla utmaning.... Att under 365 dagar blogga om Junsele, sett ur ett positivt perspektiv!  Visst har man haft lite prestationsångest...... kommer en blogg-nybörjare som jag att klara det? Men nu är det bara att köra på!  ;) 

Hmmmm.... Svårt att välja....... Men först ut blir GALAXEN som ligger i Juviken, Betarsjön. ( Fick så fina foton av Gunilla.)Här kan man ha konferens, arbetsplatsträff, kalas eller bara lugn och ro..... Första gången jag såg denna flotte var på invigningen 2006 när jag och mina vänner i Psalta Böner underhöll med sång. Ett makalöst fint och annorlunda bygge!
Glasrutor inramar ett stort rum med plats för 50 gäster. Taket rymmer ett soldäck med fler sittplatser och har en vacker utsikt över sjö & skog.
Under sommaren anordnas grillaftnar, räkfrossa med eller utan underhållning, men man kan även boka in sin egen lilla privata fest om man vill.....

Läs mer här. Samt på www.wildwestadventure.se
Har ni inte besökt Galaxen? Gör det! Jag har gjort det och återkommer igen & igen & igen......


RSS 2.0